Ini adalah Manfaat Penggunaan Saderi secara berkala

Melayu post  – Seledri sentiasa hadir di tengah-tengah masakan yang kita makan setiap hari, tetapi jarang disentuh. Seledri sering diabaikan walaupun ia mengandungi nutrien yang memberi manfaat kepada tubuh kita. Dua ribu tahun yang lalu, tumbuhan itu ditanam menjadi sayuran. Di Yunani kuno dan Mesir, saderi telah digunakan sebagai ubat yang popular.

Sayuran ini boleh mengurangkan tekanan darah tinggi, ubat anti nyamuk, melegakan kesakitan semasa haid dan pencegahan kanser. Orang tidak lama lagi akan melihat kesan yang baik terhadap kesihatan kerana mereka mengambil saderi setiap hari selama seminggu. Tumbuhan ini dipenuhi dengan mineral, vitamin dan nutrien yang boleh bersaing dengan minuman tenaga di pasaran.

Dilansir  dari laman healthyfoodvision.com, sejumlah besar vitamin A, C, E, K, B12, kalsium, kalium, magnesium, zink dan besi dalam seledri melengkapkan tubuh selepas aktiviti harian.Dengan memasukkan sayur-sayuran ke dalam diet, orang yang menghidap arthritis rheumatoid atau asid urik dapat sangat bermanfaat.

Sayuran ini mempunyai keupayaan untuk meningkatkan pertumbuhan tisu badan dan mengurangkan keradangan dan bengkak pada sendi. Beberapa orang tahu bahawa tumbuhan ini juga kaya dengan sebatian organik seperti phthlides, coumarin, falvanoids dan antioksidan yang melawan kanser.

Banyak kajian menunjukkan bahawa coumarin yang terkandung dalam saderi boleh menghapuskan mutasi sel, radikal bebas berbahaya dan karsinogen yang biasanya boleh menyebabkan kanser. Kehadiran vitamin C menghalang tubuh dari penyakit kardiovaskular hingga sejuk biasa.

Salah satu perkara yang paling menarik tentang seledri adalah setiap bahagian sayuran mengandungi bahan-bahan yang boleh digunakan sebagai ubat dan pemakanan.

Contoh: daun, batang, akar dan biji menghalang dan merawat migrain, komplikasi pundi hempedu, obesiti, masalah pergigian, batuk kering, kelesuan mental, asma, penyakit hati, jangkitan saluran kencing, diabetes dan banyak lagi.

Sayuran-sayuran ini kaya dengan nutrien yang kuat yang memberi manfaat kepada kesuburan, kesihatan prostat lelaki dan juga dikaitkan dengan peningkatan daya tahan. Celery adalah ubat yang sangat baik untuk orang yang mengalami sembelit kronik kerana kandungan air dan serat di dalamnya.

Mengonsumsi saderi akan membantu proses penurunan berat badan, meningkatkan kesihatan keseluruhan dan menurunkan berat badan. Saderi juga boleh mencegah penyakit yang serius, menghidratkan badan dan meningkatkan imuniti. Mulai sekarang, kita boleh menggunakan saderi selama seminggu dan merasakan perbezaan dalam tubuh kita.

Leave a Comment